Kitap Yorumu | Bülbülü Öldürmek - Harper Lee


Kitabın Adı: Bülbülü Öldürmek
Yazarı: Harper Lee
Sayfa Sayısı: 357
Yayın Evi: Sel Yayınları 
Puanım: 4.5/5

Arka Kapak |

Harper Lee, kullandığı yalın ama çarpıcı dil aracılığıyla adalet, özgürlük, eşitlik ve ayrımcılık gibi hala güncel temaları, Scout'ın büyüyüş öyküsüyle birlikte dokuyarak, iyilik ve kötülüğü hem bireysel hem de toplumsal düzeyde mercek altına alıyor. Bir 'zenci'nin haksız yere suçlanması üzerinden gelişen olaylar; önyargılar, riyakarlık, sınıf ve ırk çatışmalarıyla beslenen küçük Amerikan kasabasının sınırlarını aşıp, insanlar arası ilişkide adaletin ve dürüstlüğün önemini anlatan evrensel bir hikayeye dönüşüyor. Etkileyici gerçekliğiyle ürperten, 'insani' vurgusuyla sarıp sarmalayan, çağdaş dünya edebiyatının en önemli ve özgün örneklerinden biri olan klasik roman..



'İstediğin kadar saksağanı vurvurabilirsen ama unutma, bülbülü öldürmek günahtır.'

~

' Başka insanların yüzüne bakabilmek için ilk önce kendi yüzüme bakabilmeliyim. Çoğunluğa bağlı olmayan tek şey insanın vicdanıdır.'


Kitap aslında çoğu kişinin bildiği üzere Amerika'daki siyahi-beyaz ayrımcılığını konu alıyor. O dönemin Amerika'sında avukatlık yapan bir babaya verilen siyahi vekilin hakkını savunmak için yapılan şeyler ve görülen tepkiler mevcut.


Biz bu kitabı 9 yaşındaki bir çocuğun bakış açısından okuyoruz.Babasının avukatlığını yaptığı davanın getirdikleri ve götürdüklerini 9 yaşındaki çocuğun gözüyle görüyoruz. Bir çocuğun böyle bir ortamda neler yaşadığını, neler düşündüğünü görüyoruz.



'Irkçılık doğuştan değildir, sonradan gelir.'


Her dönemin kendine özgü sorunları var ve bu sorunlar içinde hala doğruluktan şaşmayan insanlar aslında tüm herkes için çaba gösteriyor. Böyle insanlar oldukça umut olacaktır. İşin içinde çocuklar oldukça daha da yeşerecektir umutlar.




Kesinlikle okuyun, okutturun. 












0 yorum:

Yorum Gönder